Història de la Casa

La Serra és un dels masos que trobem documentats des de més antic a Vilada. La seva primera menció és de l’any 1078, quan Arnau Guillem i la seva esposa Guilla van donar un alou al monestir de la Portella. Durant els segles XII i XIII, seguint el procés habitual de desdoblament dels masos, s’arribarà a consolidar l’existència d’una Serra Jussana i d’una Serra Sobirana.

Ara per ara és difícil saber a quin correspon la casa actual, però possiblement es tracta de la Serra Sobirana. Una i altra apareixen documentades en diverses ocasions a partir del primer terç del segle XIV, especialment en confirmacions de dominis del monestir de la Portella i en l’actualització dels seus censos. El 1387 Joan I encomanà al jurispèrit de Cervera Mateu Bonjoc la solució d’una qüestió entaulada entre l’abat de la Portella i els germans Pere i Vicenç de la Serra Sobirana, homes de remença de l’abat, a causa d’uns béns que aquests confiscaren i els diners que obligaren en diverses vendes.

A partir de finals del segle XV, ja deixa de fer-se esment dels dos masos i la documentació només consigna el topònim la Serra.

El 1518 després d’unes violentes disputes i bandositats entre Rafael Prat de Ripoll, que en tenia el domini útil, i els Eres de Gardilans, passà a mans d’Antoni Eres de Gardilans. S’hagué de dictar una sentència arbitral després de la qual es va obligar els Prat de Ripoll a vendre’n el domini útil. A partir d’aleshores deixà de ser un mas autònom i es convertí en una masoveria més de les Eres de Gardilans fins fa pocs anys.

Algunes peculiaritats de la casa

–       A la planta primera, just a l’entrebigat del forjat hi podreu trobar unes quantes reproduccions de fulles sobre el morter que s’han volgut conservar.

–       La planta baixa (actual sala d’estar menjador) havia estat tota ella destinada a ús del bestiar. Abans de les obres, es conservaven algunes compartimentacions poc importants per separar el bestiar.

–       En el mur de llevant hi ha dues petites fornícules, es tracta d’uns elements que són força habituals en les masies. Són espais que s’acostumaven a fer servir per col·locar-hi objectes diversos però sobretot per posar-hi les teies o llums d’oli per il·luminar l’estança; també era habitual que fossin ponedores, espais on les gallines ponien i covaven el ous.

–       A la primera planta i al mur est de la casa, hi podreu trobar l’espai destinat antigament a la cuina. Allà s’hi conserva l’antic forn de pa. Aquest té la boca quadrangular emmarcada per una llinda plana monolítica que es recolza en uns brancals formats per un sol carreu de pedra picada en cada cas, l’ampit sobresurt lleugerament del mur, és d’una sola llosa. Sota de la boca del forn, en el mateix mur hi ha una cendrera, amb el frontis format per una llosa. El cos del forn és una cambra de planta circular coberta amb cúpula. La base i la primera filada de la cambra són fetes amb lloses, la resta de la cúpula és bastida amb pedres.

 

INTERIOR

Habitacions. Totes les habitacions disposen de llençols, vànoves i mantes, armaris amb penjadors, així com de bressol per als nadons en cas que sigui necessari

Banys. Tots els banys disposen de sabó per a les mans, tovalloles, paper WC i també d’assecador per als cabells.

Cuina. La cuina disposa de: Plats, coberts, gots, copes, rentavaixelles, forn, vitroceràmica, microones, olles, paelles, planxa, tovalles, tovallons, joc de cafè, nevera, congelador, detergents i fregalls, bosses d’escombraries, batedora, cafetera i tots els estris necessaris tals com: setrills, escorredora, cullers, draps de cuina, culleres de fusta…

Parament de la llar. Disposem de rentadora i estenedor de roba i pinces. Així com els equipaments per a dur a terme una neteja bàsica tals com escombra, fregona, galleda per l’aigua, recollidor…

Menjador. La sala d’estar menjador disposa de sofà, televisió, llar de foc, equip de música i llenya per a la llar de foc

Per altra banda, la casa disposa d’accés a internet inalàmbric, informació turística variada, espai per a la lectura, jocs de taula, llibre de visites…

La calefacció central és de biomassa de pellet.

Més Info

EXTERIOR

Àmplia zona de jardí

Piscina coberta i climatitzada

Gandules, taules i cadires

Graelles per a coure menjar;  la llenya i el carbó corresponent

Il·luminació nocturna

Places d’aparcament cobertes per a un total de 4 vehicles.

Més Info

COMPARTIMENTACIÓ DE LA CASA

La Casa disposa de 6 habitacions, 5 banys, Sala d’estar – menjador, cuina i té una capacitat total per a 15 persones.

A banda, la casa disposa d’una antiga pallissa completament rehabilitada.

3 habitacions dobles (imatges i descripció de cadascuna d’elles)

3 habitacions triples ( idem)

Més Info